Beleef de fietsroute vanuit vakantiewoning de Pluktuin

Spring je mee op de fiets om een toertje vanuit vakantiewoning de Pluktuin te trappen?

Hup hup, het startsein is gegeven en we zijn weg vanuit Kortessem tussen fietsknooppunt 122-121. Daar gaan die eerste kilometers. Doet deugd, hè? Voel je je zintuigen al op scherp staan? Je zult allicht merken hoeveel een mens van pracht aan zich voorbij laat gaan in het dagelijkse leven. Hier voel en beleef je het echte Haspengouw.

Cultureel en culinair genot

Van knooppunt 121 fiets je naar 137 en vervolgens naar 136. En halverwege op de oude treinbedding waar je het bordje “de abdij van Colen” ziet … remmen dicht! Onze eerste stopplaats. Fietsen aan de kant en trapje op. Je kan er wandelen over een architecturale constructie die je 360° zicht geeft op de vallei. De houten constructie kadert in het kunstproject Pit.

Wat ook nog bijzonder is: de vallei bewonder je ook vanop het terras van de abdij. En daar verschillen smaken niet, want de taart is er altijd superlekker. Wijndomein Cohlenberg is ook niet veraf. Meer info? Kijk dan ook eens in de Limburg gids op blz. 230 en 237.

Vervolgens passeren we op onze route de stroopfabriek in Borgloon en alzo bereiken we knooppunt 152. Op onze teller: 10 km.

Even de dorst lessen

Van knooppunt 152 gaat het richting 153. De bloesems in de lente krijg je er gratis bovenop, maar in de herfst is het een ander verhaal. Pluk de dag, niet het fruit. Vervolgens gaan we van knooppunt 153 naar knooppunt 148. Geniet van de vergezichten, ze zijn met geen geld te betalen.

Knooppunt 149 is het volgende op de lijst. Heb je je pasje bij van het toeristisch netwerk gast-vrij? Want tussen knooppunt 149 en 173 passeer je de Bottelarij  waar de Welwezens de scepter zwaaien, maar waar je ook heel gast-vrij onthaald wordt. Het is een plekje apart voor jong en oud, gelegen op het 19de eeuws dorpsplein met een pastorie, de Sint-Rochusbrouwerij en de oude kerk, omgebouwd tot een overdekte begraafplaats.

Neem je tijd, of liever vergeet de tijd, want we zijn halfweg. Van knooppunt 173 naar 146 is zo’n 8 km. Hier wel een waarschuwing in je eigen belang! Want er zijn wegenwerken aan de gang en het zou weleens kunnen dat je omgeleid wordt naar knooppunt 144 zonder café Sportwereld te passeren. Dat café heeft een groot terras gelegen aan speeltuin de Alk en is uitgeroepen tot het populairste café van Limburg. Een frisse pint lokaal gebrouwen Cristal Alken smaakt er zoveel beter. Deze stopplaats mag je niet missen!

Terug naar huis, terug naar de Pluktuin

Van hieruit is het nog zo’n 9 km naar huis, naar de Pluktuin. Van knooppunt 146 fiets je naar 144, en daar aangekomen verder naar 145. Natuur à volonté. Zo’n mooi weggetje. Zin in aardbeien? De automaat is altijd open.

Dan gaat het van knooppunt 145 naar 121, waar we gestart zijn en nu het einde naderen na zo’n 30 kilometer in de benen. Daar sla je af richting centrum Kortessem. Bij de Pluktuin staat alvast je aperitiefje klaar …

Op www.haspengouwperfiets.be vind je nog meer fietsroutes!

Een extraatje

Vermeld ‘Pluktuinroute’ bij de boeking van je verblijf en ontvang een gratis lidkaart van gast-vrij (ter waarde van € 35) om onderweg te genieten van allerlei extra’s.

Kijk voor meer fietsplezier ook eens op Haspengouw per fiets:

Kom genieten in vakantiewoning de Pluktuin